Aktuality / akce

Listopad v Domově sv. Zdislavy

Listopadová témata se točila kolem stromu a padání listí. Děti si jako opravdoví malíři užily malování stromu venku. Předlohou jim byla hrušeň, ale každý ji vyobrazil jinak. Na svůj namalovaný strom si poté natiskly listy. Nasbírali jsme si totiž zajímavě tvarované listy různých velikostí. List jsme pak ze spodní strany natřeli barvou, opatrně přiložili na látku a zakryli listem papíru. Papír opatrně sejmuli a stejně tak opatrně sloupli i list. Kromě těchto dvou výtvarných aktivit jsme razítkovali dětskými razítky a na svatého Martina si každý mohl udělat svého koně s hřívou z vlny.

Začátkem měsíce jsme všichni oslavili naše jmeniny, protože svátek měli všichni svatí.
Na svatého Martina jsme znovu prožili příběh o rozpůlení vojenského pláště (půlka pláště mu musela zůstat, aby mohl vyfasovat opět novou výstroj) a snu o žebrákovi, který se proměnil v Ježíše. Nezapomněli jsme ani na svatou Anežku, naši českou princeznu a řeholnici. Mezi děvčaty příliš velký zájem o vyzkoušení řeholního roucha nebyl, zato kluci si ho chtěli vyzkoušet všichni. To ale bohužel nemohli, protože jsme měli jen oděv pro ženy.

Stromu jsme se věnovali vícekrát. Zkoušeli jsme si ho vytvořit z různých komponentů, třeba z větviček, kůry, listů či kořenů. Házeli jsme listí, zahrabávali se do hromady spadaných listů a také jsme ji přeskakovali. Zkoušeli jsme ve dvojicích, trojicích a dalších -icích vytvořit společně strom. Spojili jsme své síly, abychom náš strom mohli obejmout a zjistit, jak je široký. Také jsme si povídali o tom, že strom je jako náš život. Máme kořeny, kterými jsou naši předkové, my jsme kmen a větve jsou ti, kdo přijdou po nás. Zjistili jsme, že strom je užitečný, neboť ze dřeva se dá vyrobit spoustu věcí. A to, co z něj zůstane? Poslouží k zatopení a ohřátí se.

Pavlíkovi jsme k narozeninám udělali požární auto z látek, které zasahovalo při požáru. Navštívil nás psí fotbalista. S grafickým vzorem jsme se naučili tři písničky – Ach synku, synku, Cib, cib, cibulenka a Pec nám spadla. Tancovali jsme s Míšou Růžičkovou Příšery a Popeláře. A ani tento měsíc jsme nezapomněli „spíkovat“ anglicky. Hráli jsme hru Mr. Stork lost his cap and the cap was blue/green/red... 

Fotografie naleznete zde.


V Domově svaté Zdislavy jsme se připravovali na zimu. Brigádníci nám nařezali, naštípali a složili dřevo.
Všem, kteří nám pomohli, ze srdce děkujeme!

Ke konci měsíce proběhlo tradiční adventní věncování v netradičním stylu. Díky patří Vám, kteří jste přišli, pletli a zdobili. Velké díky také Vám, kteří jste si věnec koupili a tím Domov svaté Zdislavy podpořili.
A na naše výrobky se můžete podívat i v naší galerii.